dijous, 21 de maig del 2020

Amazònia, Iquitos, Perú, 14/05/2020 “Tot l’univers creat gemega i sofreix dolors de part” (Rm 8,22) “Jornada d’Oració per l’alliberació de totes les pandèmies” (Papa Francesc) “Com més difícils són els temps, més gran ha d’ésser la nostra esperança. És matinada, si insistim un poc!” (Bisbe Pere Casaldàliga)


A C C I Ó U R G E N T !!!
EN DEFENSA DE LA VIDA DELS POBLES INDÍGENES DE L’AMAZÒNIA DAVANT LA PANDÈMIA DEL COVID-19
Estimades germanes, estimats amics, companyes i companys de recerques i somnis, d’utopies i travessies, navegants de les aigües més profundes en aquest temps de dolorosa tempestat global. Des de l’Amazònia sa nostra solidaritat, pregària i estima amb totes les famílies d’aquella altra selva, especialment amb els que han perdut persones estimades amb aquesta pandèmia.
Vivim temps molt difícils i de molt de patiment. “Tot l’univers creat gemega i sofreix dolors de part” (Rm 8, 22). Moltes famílies i comunitats estan perdent molts éssers estimats sense poder-los dir ni adéu en el seu darrer sospir. Un petit virus (Covid-19) ens posa davant nostre la verdadera mesura com a persones i com a humanitat. Ell ens confronta amb el que és verdaderament essencial i important, que no podem oblidar ni perdre, en la meravellosa, curta i misteriosa travessia del “Riu de la Vida” que se’ns ha regalat com a do gratuït. Tota la humanitat, amb dolor, pren consciència de la profunda connexió en què vivim tots els éssers del planeta, amb els quals feim comunitat còsmica i som “germans i germanes de llet”, de creació. “Tot està connectat” (Papa Francesc LS 16). “Una selva sense l’altra no té solució!” (Equip Itinerant)


Ara és l’hora! És temps urgent i oportú per empènyer i parir... D’açò, les dones en sabem molt i poden ensenyar als homes. Si juntes i junts empenyem, aguantem les contraccions, els dolors i rompem aigües, podrem parir una nova historia, “un nou cel i una nova terra” (Ap 21,1). Cada u i cada una, cada família, cada organització i institució, cada poble i cultura, tota la humanitat, sense fronteres ni barreres, empenyent i parint, junts i juntes, un món nou, més just i fratern, amb més cura amb la Casa Comuna i amb la vida de tots els éssers que hi habitem. “Cal néixer de nou!” (Jn 3,7). “Només l’AMOR converteix en miracle el fang” (Silvio Rodríguez).
Ara tota la humanitat viu un moment molt difícil, la regió Amazònica i els seus Pobles Indígenes són molt més vulnerables davant la pandèmia del covid-19. La memòria històrica de l’època colonial ens recorda que les epidèmies que vingueren d’Europa varen ser la principal causa de mort i extermini dels pobles amazònics. I sense anar tan lluny, les epidèmies que mataren als Tapajuna (Brasil, 1969) i els Yanomami (Brasil, 1990), etc. Avui, amb la pandèmia covid-19, la història es pot repetir. Aquestes regions amazòniques són invisibles per als Estats Nacionals i no arriben o estan manco presents. Les estructures sanitàries i les polítiques públiques en aquestes regions són molt fràgils o inexistents.
El diumenge 3 de maig, vàrem portar a l’hospital regional d’Iquitos l’indígena Benilda Coquinche, del poble Quítxua. Vàrem ser testimonis, indignats i impotents, de la seva mort per covid-19. Tenia 33 anys i era mare de 5 fills. A l’hospital no hi havia oxigen. Després d’estar patint unes 6 hores, va morir asfixiada recolzada en els braços del seu marit, que impotent i desconsolat l’abraçava intentant calmar-la, asseguts en una llitera als passadissos... i com ells, un munt de persones tirades per terra, sense mitjans ni atencions mínimes, només esperant resignades la seva hora final...
I el pitjor és que molts s’aprofiten d’aquesta situació de col·lapse per fer negoci amb la pandèmia: apugen els preus dels productes i elements bàsics com els aliments, medicines, materials sanitaris de protecció, equips mèdics... La vida i la mort de les persones són un negoci! La corrupció i les màfies, ja històricament presents a la regió, ara són més visibles i s’imposen. Alguns grups polítics i empresarials, dedicats a l’extracció dels béns naturals de l’Amazònia, són profundament anti-indígenes i veuen en el covid-19 un gran aliat. La pandèmia fa la feina bruta sense que ells s’hagin d’embrutar les mans: el virus és ara qui extermina els pobles indígenes de la selva, principals defensors i fre al seu model de “desenvolupament” depredador i “ecocida”.


Les dades que arriben cada dia són cada vegada més alarmants. La conca central del riu Amazones s’ha convertit en l’autopista de penetració del virus, escampant-se fins als naixements pels afluents. Tots els municipis i ciutats, comunitats que viuen a la vorera del riu i comunitats indígenes al llarg del riu Amazones i els seus afluents, es van contaminat de forma exponencial... Davant d’açò, hem de sumar forces per frenar l’extermini a la regió. El moment és urgent. Hem de donar suport en tot el que sigui possible amb recursos humans, materials i econòmics a l’Amazònia, amb accions solidàries i d’incidència política, nacional i internacional, per fer front a la pandèmia i salvar els pobles indígenes, guardians de l’Amazònia. Ells defensen i cuiden l’Amazònia per mantenir l’equilibri sistèmic de la Terra. L’Amazònia és l’òrgan vital de la Terra i els pobles indígenes els seus cuidadors ancestrals. Ells la cuiden i, així, ens cuiden. Avui, ells necessiten el nostre suport, l’ajut concret i urgent de tota la comunitat internacional.
NECESSITATS URGENTS:
L’Equip Itinerant està intentant canalitzar i articular amb les diferents organitzacions indígenes, ONGs i OGs, esglésies locals, els recursos necessaris per aconseguir cobrir les següents necessitats:
1) Material i cartells informatius, senzill i didàctics, en les diferents llengües indígenes: Què es el Covid-19? Com protegir-se d’aquesta pandèmia? Quina atenció donar als infectats?
2) Material sanitari i higiènic per a la protecció i prevenció de la pandèmia (mascaretes, guants, sabó, lleixiu...)
3) Medicines bàsiques i també específiques, en la mesura que sigui possible, per a la prevenció i el tractament del covid-19.
4) Equips mèdics basics per a l’atenció de les persones contaminades.
5) Proves ràpides i moleculars.
6) Respiradors i concentradors d’oxigen per recarregar les botelles.
7) Aliments bàsics per a les famílies en aïllament i quarantena.
8) Transport (benzina, passatges... ) per als pacients i equips d’atenció a les comunitats.
9) Altres imprevistos...
Localització actual on estan prestant el seu servei els membres de l’Equip Itinerant:
Riu Amazones (en vermell):“Autopista” de la pandèmia del covid-19!
PER A COLABORAR:
Si algú vol fer un donatiu, serà ben rebut.
El nombre del compte Caixabank:
ES60 2100 0061 4302 0067 0462
Concepte: Ajuda Coronavirus Missions Menorca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada