dilluns, 18 de novembre del 2019

Regió Amazònica: enviament y Sínode


Raons d’esperança Joan M. Mercadal

Tots hem sentit a parlar del Sínode sobre l’Amazonia que s’ha celebrat a Roma i que ha generat multitud de notícies, unes bones, altres no tant… però hi ha moltes coses que desconeixem d’aquella regió.
Per a mí, la primera sorpresa va ser quan vaig anar a Bolívia, enviat pel bisbe salvador, a conèixer la tasca de Sion Nadal, missionera catalana molt vinculada amb Menorca que en aquells anys (esteim parlant de 2009) treballava amb indígenes a San José del Kavitu, a prop de San Ignacio de Mojos. Allà vaig descobrir que a Bolívia hi ha selva amazònica i que hi viu gent.
Ara, arran del Sínode i de la visita de l’Equip Missioner Itinerant a Menorca, he descobert encara mes coses. Per exemple, que la seva superfície es com 14 vegades la de l’estat espanyol: casi 7.000.000 de kilòmetres quadrats. Es tant extensa que inclou territoris de Brasil, Bolivià, Perú, Equador, Colòmbia, Veneçuela, Guyana, Surinam i Guaiana Francesa. I també he descobert que és una regió habitada, amb molt baixa densitat, però amb un total de 33 milions de persones.
A través de les notícies del Sínode hem descobert que hi ha comunitats cristianes, que hi ha desplaçats per problemes amb els llenyataires il·legals, que hi ha “crianças da rua” fillets del carrer, que no tenen ni família que els cuidin, ni institucions que els emparin.


Hem pogut descobrir tota una realitat, que ens han volgut compartir els membres d’aquest Equip Missioner Itinerant, na Geni Lloris, valenciana de la Fraternitat Verbum Dei, Ney Valente i Andrey, indígenes que resideixen generalment a Manaos.
A aquest equip s’integrarà, si Déu ho vol, el missioner menorquí, natural de Ferreries, Oscar González, que ha dedicat 17 anys del seu treball a Hondures i que ara partirà cap a Iñapari, a l’oest de Perú, just a la triple frontera entre aquest país, Bolívia i Brasil.
Oscar González Marques es enviat per la Diòcesi menorquina a aquest projecte que neix de la intuïció del jesuïta Claudio Perani l’any 1998, i que pretén aproximar-se a les poblacions originals de la zona, facilitar-los eines per a avençar en la seva pròpia supervivència, i compartir amb ells la seva fe. La tasca de compartir la fe i de “empoderar” -com diu ells- les poblacions originals, es tot un repte, un sol repte que no es pot separar.
A través d’un conveni amb el Vicariat apostòlic de Puerto Maldonado, el Bisbe Francesc Conesa i el Bisbe David Martínez es comprometen a cooperar en la tasca de difusió de l’evangeli en aquella zona, entre els tres països, que dóna nom al projecte: Bol-Pe-Bra.
Es una zona amb grans desafiaments en la que l’Església treballa des de fa temps, però que per la baixa densitat de la població es difícil consolidar comunitats. I ara, ho seguiran fent, sota la mirada del Món, arran del Sínode que ha marcat directrius: el rebuig a l’evangelització colonialista; la defensa de l’ecologia integral com a únic camí possible per a salvar la població original de la zona i el planeta; la presa de consciència del “pecat ecològic” -per acció o
per omissió- contra les futures generacions; la importància del laïcat, en la presa de decisions eclesials; el paper de la dona tant dins les comunitats cristianes com en la vida i el lideratge de les organitzacions civils; la possibilitat de trobar fórmules per a acompanyar les comunitat en un entorn on els preveres són poquíssims i la dispersió de la població es màxima. Aquesta es la realitat a la que va a compartir la seva fe Oscar González, si Déu ho vol, a partir de l’any que ve. Posem la seva tasca i la tasca de l’Església en mans de Déu i acompanyem-la amb la nostra pregària.

Joan Manuel Mercadal Victory
Diaca, Director del Secretariat Diocesà de Missions  i Director Diocesà de les Obres Missionals Pontifícies.
publicat al Diari Menorca dia 17 de novembre de 2019


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada